Technisch - Sportlust '46

Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Technisch

Technisch


robert_ruiter.jpg

Beste Sportlusters,

 

Per 1 september keer ik voor de derde keer terug bij onze mooie club Sportlust ‘46. Na twee jaar Hoofdtrainerschap (2001-2003) en ruim een jaar Hoofd opleidingen/Technisch manager (2014-2015) vervul ik komend jaar weer een actieve rol binnen de opleiding van Sportlust ‘46.

Graag stel ik mij via deze weg nog even voor. Daarnaast informeer ik jullie graag over de uitgangspunten voor het (jeugd)voetbal van Sportlust ‘46.

Wie is Robbert de Ruiter?

Mijn naam is Robbert de Ruiter, 53 jaar oud en getrouwd met een echte Woerdense. Mijn vrouw is een geboren en getogen Woerdense en zodoende ben ik sinds 1999 ook een Woerdenaar geworden. Samen met onze drie dochters van respectievelijk 19, 17 en 11 jaar hebben we het in Woerden reuze naar ons zin.

 In het dagelijks leven ben ik docent Lichamelijke Opvoeding op het Kalsbeek College (locatie Schilderspark). Naast het mooie vak LO ben ik sinds 2 jaar ook verantwoordelijk voor de Kalsbeek Voetbal Academie.

Voetbal/trainers achtergrond

Als actieve voetballer heb ik kort mogen ruiken aan de Eredivisie. Met FC Den Haag heb ik onder Co Adriaanse drie wedstrijden mee mogen doen in de Eredivisie. Mijn allerlaatste balcontact in het Nederlandse betaalde voetbal was het winnende doelpunt tegen Volendam. Niet iets om echt trots op te zijn, ik had liever 250 wedstrijden achter mijn naam staan, maar ik denk dat niemand kan zeggen dat zijn allerlaatste balcontact in het betaalde voetbal een doelpunt was.

Echter overheerste mijn drang naar het buitenland. Mijn ervaring als voetballer in de Verenigde Staten en Australië heeft mijn voetbalcarrière waarschijnlijk geen goed gedaan, maar de levenservaring die ik daar heb opgedaan heeft mij zeer zeker gevormd als mens. Na mijn buitenlandse avonturen heb ik mijn actieve voetbalcarrière afgesloten bij Rijnsburgse Boys waar ik dan ook voor het eerst serieus begonnen ben als trainer/coach. Na diverse jeugdteams te hebben getraind en één seizoen assistent-trainer te zijn geweest van Rijnsburg 1, stond ik op mijn 31e voor het eerst op eigen benen als trainer/coach van een eerste team.

Na twee jaar TOGB, twee jaar Sportlust ‘46, drie jaar VVSB, drie jaar ARC, vijf jaar Noordwijk en vijf jaar FC Lisse zitten er inmiddels twintig jaar hoofdtrainerschap op. Toch heeft het jeugdvoetbal mij nooit echt losgelaten. In het verleden als regiocoach van de KNVB en nu als docent van de Kalsbeek Voetbal Academie, vind ik de binding met het jeugdvoetbal erg leuk. Een van de leukste dingen die ik ervaarde als hoofdtrainer vond ik dan ook het inbrengen en beter maken van jeugdige talenten die de laatste stap naar het standaardteam moesten maken.

Cursus KNVB

Komend seizoen start ik start met de opleiding Hoofd Opleidingen A bij de KNVB. In mijn eerdere functie als Hoofd Opleidingen deed ik voornamelijk alles op gevoel en ervaring. Met het diploma Hoofd Opleidingen A weet ik zeker dat ik naast mijn opgedane ervaring als (jeugd)trainer, ook als coördinator/manager completer wordt en het interessanter kan worden voor Sportlust ‘46.

Beperkte beschikbaarheid

Naast het volgen van de cursus, zal ik op zaterdag ook regelmatig een wedstrijd bezoeken in de (top) van het amateurvoetbal. Ik onderhoud nog steeds contacten met collega’s uit de tweede en derde divisie, waarvoor ik regelmatig een wedstrijdanalyse ga maken. Met de promotie van Sportlust naar de derde divisie (een fantastisch podium om te acteren en trots dat we in het Groene Hart als Sportlust ‘46 zijnde de enige zijn op dat niveau) is het mooi meegenomen dat ik daardoor ook een aantal wedstrijden in Woerden kan bezoeken. Mijn jongste dochter van 11 is ook aangestoken met het voetbalvirus en waar mogelijk zal ik ook af en toe als vader een wedstrijd van haar bijwonen.

Mede door deze “beperkte” invulling zijn Diede van der Zee en Lotfi Gharred aangesteld als Technisch Jeugd Coördinatoren. Lotfi gaat de cursus Hoofd Opleidingen C doen bij de KNVB en zal zijn trainerschap van JO 15 -1 combineren met de functie van Technisch Jeugd Coördinator.

Lotfi en Diede zijn samen met mij verantwoordelijk voor het bewaken en uitvoeren van het dit jaar te vormen nieuwe Technische Beleidsplan.

Taken verdelen

Ik, als eindeverantwoordelijke van het technische beleid, wil ervoor zorgen dat ik inzicht krijg in hetgeen er afgelopen jaren is gebeurd. Mijn voorganger Guus heeft een technisch beleidsplan achtergelaten waar we grotendeels mee verder kunnen. Het organisatorische beleidsplan 2015-2020 moet ook weer aangepast worden. Samen met Diede van de Zee (verantwoordelijk voor mini en onderbouw) en Lotfi Gharred (verantwoordelijk voor midden – en bovenbouw) vormen wij het technisch hart van de opleiding van Sportlust ‘46. Daarnaast wil ik de communicatie richting senioren van doorstromende jeugd vormgeven.

Uitgangspunten jeugdafdeling Sportlust ’46

De jeugdafdeling van Sportlust '46 is groot en daar hoort een goede organisatie bij. Hoe ziet deze organisatie er nu uit bij Sportlust '46? We hebben een jeugdbestuurslid, eindverantwoordelijk voor de ontwikkelingen binnen de jeugdafdeling. Hij stuurt de juiste mensen aan en neemt beslissingen in het belang van onze jeugd. Wie zijn die mensen waar het jeugdbestuurslid mee werkt?

Hoofd Opleiding, Technisch Jeugd Coördinatoren

De HO (Hoofd Opleiding) is samen met de Technisch Jeugd Coördinatoren verantwoordelijk voor de voetbaltechnische zaken binnen de club. De HO stelt in overleg met de TJC de trainers aan, bewaakt de uitvoering van het Jeugd Voetbal Beleidsplan, begeleidt en leidt trainers op. Samen met de trainers/leiders en organisatorische coördinatoren delen zij de teams in. Echter, de eindverantwoordelijkheid voor teamindelingen ligt altijd bij de HO en de TJO.

 • De HO is eindverantwoordelijk voor de (jeugd)opleiding en de visie die daarbij hoort.
 • De HO en de TJC zijn onderdeel van de jeugdcommissie van Sportlust ‘46 en zitten regelmatig vergaderingen van de Jeugdcommissie bij.

 

Jeugdcommissie

De jeugdcommissie van Sportlust ‘46 bestaat uit:

 • Bestuurslid Voetbalzaken Jeugd (Voorzitter jeugdcommissie)
 • Hoofd (jeugd)Opleiding
 • Technisch Jeugd Coördinator Puppies en Onderbouw
 • Technisch Jeugd Coördinator Middenbouw en Bovenbouw
 • De Coördinator Minibouw (Puppies, 4x4- en de JO8)
 • De Coördinator Onderbouw (JO9 t/m de JO12)
 • De Coördinator Middenbouw (JO13 t/m de JO15)
 • De Coördinator Bovenbouw (JO16 t/m JO19)
 • Algemene Zaken Jeugd (secretariaat)

 

Overige personen jeugdafdeling

Verder zijn er nog andere personen die een belangrijke rol vervullen in de organisatie van de jeugdafdeling van Sportlust '46:

 • De wedstrijdsecretaris zorgt ervoor dat (voorstellen) tot wijzigingen van o.a. jeugdwedstrijden worden gecommuniceerd naar onder andere de leiders.
 • De commissie wedstrijdzaken en veld- en kleedkamerindelingen die ervoor zorgen dat alles rond de wedstrijden op de zaterdagen, en zo nodig door de weeks, tijdig worden georganiseerd.
 • De coördinator scheidsrechterszaken Jeugd zorgt ervoor dat er spelleiders en scheidsrechters beschikbaar zijn voor de jeugdwedstrijden die gespeeld worden op de velden van Sportlust '46.

 

Visie
Onze visie en het beleid bij de jeugd van Sportlust ‘46 is te lezen in ons Jeugdbeleidsplan 2016–2020. Dit beleidsplan loopt in 2020 af. Daarom wordt het plan herschreven (daar zijn we nu mee bezig). Herschrijven betekent niet alleen overnemen, maar er zullen ook een aantal nieuwe visies en veranderingen in opgenomen worden. Als we het nieuwe jeugdbeleidsplan klaar hebben, en het is goedgekeurd door het bestuur, wordt deze op de site geplaatst. We verwachten dat dit eind 2020, begin 2021 zal zijn.

 

Speerpunten
We willen de jeugdopleiding optimaliseren, om zo veel mogelijk jeugdspelers te laten ontwikkelen op zijn of haar niveau. Dit houdt in dat bij de selectieteams de betere spelers onderdeel uitmaken van een team en bij de breedteteams de andere spelers. Dit onderstreept het doel om iedereen op zijn/haar niveau te laten spelen en ontwikkelen.

 

Hoofddoel
Het hoofddoel is de verbetering van de kwaliteit van het spel en de ontwikkeling van teams en individuen op alle niveaus. De doelstelling hierbij voor selectieteams is om in een zo hoog mogelijke klasse te kunnen uitkomen. De HO zorgt voor een Technisch Opleidingsplan en voor opgeleide trainers die passen binnen deze visie en in staat zijn spelers te trainen en te ontwikkelen tot betere voetballers. Bij de niet-selectieteams is het doel om het plezier boven de prestatie te laten gaan waarbij kinderen zich graag verder ontwikkelen.

 

Realiseren van dit hoofddoel verloopt zal via aantal (tussen-)doelstellingen moeten verlopen:

 • Een duidelijke structuur binnen de jeugdopleiding aanbrengen, waardoor er een rode draad binnen de totale jeugdopleiding kan ontstaan;
 • Technische/Tactische training (specialisten training) implementeren in de jeugdopleiding van Sportlust ‘46, vooral bedoeld voor DIE talenten waarvan wordt verwacht dat zij de uiteindelijke stap naar de seniorenselectie kunnen maken.
 • Verhogen van het speelniveau van de jeugdteams;
 • Plezier een groot onderdeel laten zijn van de voetbalbeleving;
 • Ouderparticipatie vergroten waardoor er een breder draagvlak ontstaat;
 • Het aanreiken van een leidraad aan het kader van de jeugdafdeling. Dit om zowel de technische (trainers) als sociale begeleiding te optimaliseren;
 • Het aantrekkelijk maken van het voetbal voor zowel de recreatieve als prestatie spelers;
 • Het opleiden van jeugdtrainers en jeugdleiders.

Wat verder nog belangrijk is

 • Plezier hebben met elkaar blijft heel erg belangrijk bij Sportlust ‘46. Daar zijn we met z’n alleen verantwoordelijk voor: trainers, leiders, ouders en alle verantwoordelijken binnen de club (bestuur/ jeugdcommissie).
 • Spelers die zich, in hun eigen team, positief ontwikkelen, worden door trainers in beeld gebracht bij de desbetreffende coördinatoren en bij de HO/TJC. Deze spelers gaan dan met een ‘hoger’ team meetrainen om zich zo ook weer verder te kunnen ontwikkelen. Dit zal rond de winterstop georganiseerd worden, en in sommige gevallen eerder. Ouders worden altijd op de hoogte gesteld van deze ontwikkelingen. Als een speler niet wil, is het zeker geen moeten.

 

Tot slot wens ik iedereen die in welke vorm dan ook betrokken is bij Sportlust een fantastisch, sportief, succesvol en hopelijk coronavrij seizoen!

 

Robbert de RuiterDelen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!